Activiteiten

op Stadsstrand, Speelweide en Evenemententerrein

Maker Faire 050

Van: 20 oktober 2012 12:00 uur

tot 18:00 uur

Maker Faire 050

Mini Maker Faire Groningen bruisende ontmoetingsplek voor techniek en vindingrijkheid

De uitvinder in jezelf ontdekken.

Zelf iets uitvinden, een cameravlieger maken of gewoon kennismaken met andermans technisch doe-het-zelf-vernuft: het kan tijdens de gratis toegankelijke Groningen Mini Maker Faire 2012. Deze vindt plaats op zaterdagmiddag 20 oktober in het Ebbingekwartier in de stad Groningen. Er worden technische oplossingen gepresenteerd door particulieren waar gerenommeerde fabrikanten jaloers op zijn. Het is een bruisend evenement dat kinderen en volwassenen uitnodigt te kijken met hun handen.

Op de Maker Faire in Groningen ontmoeten zogenaamde ‘makers’ (spreek uit op zijn Engels) uit het hele land elkaar, en presenteren ze hun vindingrijkheid aan wie het maar wil zien. Makers zijn gewone mensen – jong en oud – die zelf creatieve, technische oplossingen zoeken voor allerlei vragen of problemen. Bijvoorbeeld om energie te besparen, afval opnieuw te gebruiken, het huishouden simpeler te maken, het balkon om te toveren tot een heuse moestuin, zelf bier brouwen en noem maar op.

Bruisend evenement in het centrum van Groningen

De kennis hiervoor is meestal gewoon beschikbaar via internet. Vaak hebben hun vindingen nut, soms totaal niet maar zijn ze gewoon heel erg leuk. Waartoe deze vindingrijkheid leidt, is dus te zien tijdens de Maker Faire. Deze vindt plaats van 12.00 tot 18.00 uur op het voormalige Ciboga-terrein, in NNT Theater de Machinefabriek (Bloemstraat 38) en op het Open Lab Ebbinge (Kolendrift 7). Het evenement is deels in de open lucht en deels overdekt.

Workshops, exposities, wedstrijden en meer

De toegang is gratis en er zijn workshops, exposities waar makers zelfgebouwde installaties of apparaten demonstreren. Verder is er de Scrapheap Challenge waarin teams tegen elkaar strijden om ter plekke met restmateriaal een mysterieuze installatie te bouwen. Tenslotte kunnen bezoekers zich laten inspireren door korte lezingen en zelfbouwpakketten of gereedschap aanschaffen. Een uitgebreider programma is te vinden op de website www.mf050.nl.

Kinderen raken er niet uitgekeken

Vooral voor kinderen is de Maker Faire een feest dankzij de gebundelde workshops van Slimme Handen en De Jonge Onderzoekers, activiteiten van Jeugdcentrum SCN en de experimenten die ze kunnen doen in speciale vrachtwagens. Ze kunnen zelfs een raket bouwen én lanceren en meedoen aan een workshop ‘katapult bouwen’.

Tweede editie: nu met officiële licentie

Vorig jaar werd de Maker Faire in Groningen voor het eerste georganiseerd en was een onverwacht succes met circa 800 bezoekers. Het is een van oorsprong Amerikaans evenement, dat wereldwijd aan populariteit wint. Zo trekt de Faire in New York ruim 200.000 bezoekers. De Mini Makers Faire Groningen 2012 is de eerste officiële gelicenseerde Maker Faire op het Europese vasteland. De Groningse initiatiefnemers hebben als doel regionale kennisinstellingen, beroepsopleidingen, bedrijfsleven en overheden samen te brengen met jongeren en hen zo enthousiasmeren voor techniek, bèta en de maakindustrie.