Paviljoens op het Open Lab Ebbinge

8 verschillende en verrassende tijdelijke paviljoens

Het Gasfornuis

Het Gasfornuis is het grootste Boretti Gasfornuis van Europa. Het is 11 meter hoog en is geheel opgebouwd uit zeecontainers. Daarnaast  is het  een verwijzing naar het oude gasfabriek-terrein waar het  fornuis nu op staat. In de 19e eeuw werd hier het eerste stadsgas van Groningen geproduceerd.

Het paviljoen bestaat uit een Boretti-bar (waar op de achtergrond de oude fabriek is te zien) en 3 zalen waar presentaties en vergaderingen gehouden worden. De verschillende sponsoren houden periodiek presentaties van hun producten en diensten op het gebied van duurzame ontwikkelingen. Zoals groen gas wat geproduceerd wordt uit suikerbieten. Verder is het trapportaal ingepakt in een bijzondere vorm van verticale landbouw. Hiermee wordt aangetoond dat ook in stedelijke omgevingen het kweken van lekker eten mogelijk is. De bonen die worden gekweekt worden weer opgegeten in een lekkere maaltijd in de kookstudio. Op de bovenste etage is een kookstudio van Boretti. Deze kijkt uit over de oude stadscentrum van Groningen. Kinderen en volwassen kunnen hun eigen eten bereiden in workshops, er wordt gebruik gemaakt van eerlijke producten die uit de Ommelanden gehaald kunnen worden. En dat Ommeland is op de horizon te zien.

Het project is een voorbeeld hoe op een creatieve manier een snelle invulling gegeven kan worden aan locaties. En het imago van locaties kan veranderen. Dit met gebruik te maken van ideeën waarvan men denkt; Kan dat echt? En dan op een dag staat het er!

Het Gasfornuis is sinds november 2015 gesloten. Ook dit paviljoen wordt uiterlijk 1 april 2017 verplaatst naar een nieuwe locatie.

Eigenaar Rio Projects
Gebruiker Het Gasfornuis
Opdrachtgever Rio Projects
Ontwerp Harm Naaijer Ontwerp en Producties
Uitvoerder RIO, Cofely, Hornbach, Gjaltema
Bouwmethodiek Containerbouw, steigerbouw
Bouwjaar 2012
Oppervlak 250m2 (exclusief externe trappenhuis)
 
Functie Horeca, vergaderruimte
Adres Kolendrift 11-1
9712 MT Groningen
Openingstijden Het Gasfornuis heeft vanaf november 2015 een wintersluiting.
website www.hetgasfornuis.nl