Regulateurshuisje

Regulateurshuisje

Het Regulateurshuis, dat deel uitmaakt van het complex van de voormalige gemeentelijke gasfabriek werd in 1892 gebouwd. Het pand is vrijstaand gesitueerd op het terrein van het Gemeentelijke Energiebedrijf aan de Bloemstraat en Bloemsingel. Gebouwd in Chalet-stijl als regulateurshuis naar ontwerp van de Groninger architect K.H. Holthuis. Vanaf 1922 fungeerde het gebouw als portiersloge van het op hetzelfde terrein gevestigde elektriciteitsbedrijf.

Boven de ingang bevindt zich een tegel tableau uit 1954, aangeboden door het personeel naar aanleiding van het 100-jarig bestaan. Met twee bedrijfshallen vormt het regulateurshuis het enig overgebleven restant van de gasfabriek. De lage aanbouw aan de achterzijde van later datum valt buiten de bescherming.

Het Regulateurshuisje is samen met de Loods het enige overgebleven restant van de voormalige gasfabriek en beide zijn een rijksmonument. In het informatiepaviljoen kunt u historische foto’s bekijken van het Circus, Boden en Gasfabriekterrein.

Het Regulateurshuisje is herbestemd tot koffiehuisje. Het Groninger Monumenten Fonds heeft er een aanbouw bij laten plaatsen, waardoor het pand geschikt is geworden als kiosk of lunchruimte.

Inmiddels is ‘Proeflokaal ’t Kantoor’ geopend in het monumentale pand. Ontbijt, lunch en diner wordt hier geserveerd voor betaalbare prijzen. Ook is de aangebouwde kiosk, genaamd ‘de Reguliers Kiosk’ geopend. Bekijk de openingstijden hier.

Eigenaar Monumentenfonds
Gebruiker Proeflokaal ’t Kantoor
Ontwerp K.H. Holthuis
Bouwmethodiek Chalet-stijl
Bouwjaar 1892
 
Functie architectuurhistorische en industrieel-archeologische erfgoed

regulateurshuis